Med Å Insite senker Veifo spotprisen med 48 øre på Galleri Oslo
NB! Leverandøren har byttet navn. SmartEO som nevnes i videoen er samme produkt som nåværende Å Insite.
Galleri Oslo er kåret til Norges styggeste bygg flere ganger. Til gjengjeld har det nå blitt et av landets smarteste. Les hvordan Veifo har fått til enorme besparelser på det 450 meter lange bygget her.
Hvis du har et godt EOS-system kombinert med god rådgivning, kan du oppnå strømbesparelser i en bygning på rundt 15 prosent. Det sier mange seg tilfreds med.
Men ikke Veifo.
– Vi ville ikke slå oss til ro med de tallene som en etablert sannhet, vi ville utfordre dem. Og i byggene vi jobber med, oppnår vi besparelser på mellom 20 og 40 prosent når vi utnytter alle potensialer til fulle, sier André Ibenholt, teknisk leder i konsulentselskapet Veifo.
– Det klarer vi takket være høykvalitetsdata til riktig tid, kombinert med god rådgivning.
Bedre kontroll på dataen med Å Insite
– Datafangst er vanskelig. Dataene må som regel gjennom mange ledd før de kan analyseres, og det er også helt vanlig at det mangler data i perioder. I slike tilfeller er det sjelden lett å fastslå om mangelen skyldes målerleverandøren, driftskontrollsystemet eller vi som mottar dataene, forklarer han.
Veifo leverer energi- og vedlikeholdsledelse til det norske eiendomsmarkedet. De har blant annet ansvaret for den tekniske eiendomsforvaltningen av Galleri Oslo, en bygning som strekker seg fra Vaterland i hovedstadens sentrum til Grønland i bydel Gamle Oslo. Da EOS-leverandøren deres utfordret Veifo til å teste ut Å Insite, var de ikke vonde å be – og de var heller ikke i tvil om hvilket bygg som skulle få æren av å være prøvekanin. Ibenholt omtaler Galleri Oslo som «den perfekte kandidaten til å prøve ut nytt utstyr».
– Galleriet er kanskje best kjent for å ha blitt kåret til Norges styggeste bygning flere ganger, men først og fremst er det et interessant og komplekst bygg med et mangfold av funksjoner. Det er 450 meter langt, det er nesten døgnåpent, og det omfatter Oslo Bussterminal, et av landets største knutepunkter, sier Ibenholt.
– I tillegg huser det kiosker, kafeer, kontorer og næringsvirksomhet – og selveste fylkessalen til Viken fylke. Alt dette gjør bygget veldig interessant som pilotprosjekt.
Veifo hadde mye måleutstyr i sving i Galleri Oslo fra før. De hadde en mistanke om at dataene ikke alltid stemte – noe som ikke er merkelig i seg selv, påpeker Ibenholt.
Veifo fikk installert Å Insite i Galleri Oslo og målte mange kurser de ikke hadde målt fra før. De målte også kurser de hadde målt fra før, for å ha et sammenligningsgrunnlag. Resultatene var slående.
– Kort fortalt: Tidligere har vi kunnet få inn data på døgnnivå og timenivå. Idet vi fikk satt opp Å Insite, kunne vi begynne å samle inn på sekundnivå. Dette åpner for mange muligheter vi ikke hadde før, sier Ibenholt.
Energityver er vanskelige å oppdage
Bedrifter og bygninger som ikke har god kontroll på energi og CO²-forbruk, risikerer å gjøre flere bommerter enn å fyre for kråkene. Varmeanlegg og kjøleanlegg kan kjøre samtidig uten at man aner det. Lys kan slås på og solskjerming aktiveres i kontorbygg uten at det er mennesker til stede. Gatevarmere og snøsmeltere kan kjøre uten å skrus av når de bør. Og så videre – variasjonene er mange. Ofte kan slike bommerter føres tilbake til at byggherre eller drifter ikke har oversikt.
Ibenholts erfaring er at man aldri har helt kontroll, og at det alltid kan snoke energityver i bakgrunnen som drar unødvendig strøm. Det kan man tape mye på.
– Det er veldig lett å tro at man har et velfungerende og energieffektivt bygg. Og hvordan kan man egentlig klare å identifisere komponentene som er vanskelige å oppdage, men som drar mye kraft? Jo, da trenger man høyoppløste data som kommer med én gang, sier han.
Med data i tilnærmet sanntid vil ineffektivitet oppdages, og man får bedre mulighet til å være en virkelig god rådgiver for kundene sine ved å bidra til en utjevning og optimalisering av energiforbruket.
Prediksjonene treffer bedre med Å Insite
Et av Veifos mantraer er å ikke henge seg for mye opp i de teoretiske begrensningene i et bygg. Først og fremst vil de konsentrere seg om hva som faktisk skjer i bygningen.
– Vi er litt utradisjonelle i Veifo, kanskje fordi mange av oss har praktisk bakgrunn og ikke er høyskoleutdannede ingeniører. Vi liker i hvert fall å tenke utenfor boksen og være litt ekstra ambisiøse, og vi vil ikke nøye oss med å se i bakspeilet. Med Å Insite nærmer vi oss det hårete målet vårt om å kunne forutse hva som vil skje.
Til det trengs god og pålitelig historikk og høy oppløsning på dataene. Eller sagt på en annen måte: Skal man kunne spå framtiden, er man avhengig av historien – nærmere bestemt de historiske dataene. Ifølge Ibenholt har de allerede merket at prediksjonene deres treffer bedre.
– Takket være Å Insite kan vi hente dataene med så stor hyppighet at vi får tatt høyde for flere variasjoner. Vi kan lage algoritmer som forutser temperatur og værfenomener flere dager fram. Spotprisene er kjent litt framover i tid, så med denne oppløsningen på dataene kan vi klare å styre oss ut av forbrukstidene og kanskje slå spotprisen med 40–50 øre, sier han, og legger til:
– Det går litt gamification i det, men vår erfaring er at det gir bedre resultater.
Senker spotprisen med 48 øre
Og hittil ser det lovende ut. På Galleri Oslo gjorde Ibenholt & co en test på én bestemt adresse der det var seks–sju målere fra før. Gode sammenlikningsforhold, med andre ord.
Ved bruk av Å Insite, egne algoritmer og løsningen fra Veifos EOS-leverandør Gurusoft, klarte de å senke spotprisen der med 48 øre mer enn på de andre adressene med liknende forbruksmønstre og brukere.
– Vi gjør jo mye manuelle styringer, og dette er ganske ferskt ennå. Men vår forventning er at når vi får mer data og bruker dem smart, skal vi klare å slå spotprisen vesentlig mer. Vi kan rett og slett forskyve forbruksmønstrene til billigere tider på døgnet, sier en fornøyd Ibenholt.
Han er ikke i tvil om at Å Insite er et godt valg for de som vil henge med i framtidens energieffektivisering.
– Alle som har lyst til å komme litt lenger og ser verdiene av gode data, bør bruke Å Insite. Det er innovativt, det går fort å sette opp, og du slipper å tenke på dataoverføring – du får ett punkt å forholde deg til. Og du får data som er til å stole på.
Om Veifo
Veifo har levert tjenester innen energirådgiving siden 2014. De oppdaget raskt at de ble bedre rådgivere av å holde på med vedlikehold i tillegg.
– Jobben vår er jo å se på alle sammenhengene i en bygning. Når vi kombinerer tilnærmingene fra vedlikehold og energirådgivning, kan vi bruke de beste verktøyene fra to verdener, forteller Ibenholt.
Nysgjerrig på om Å Insite kan effektivitsere tjenestene dine også?
Intervjuet i filmen og teksten i denne artikkelen er produsert av Å Insite, les opprinnelig artikkel her!